Miltä näyttää eduskunnan syksy?

Eduskunnan syysistuntokausi käynnistyi eilen. Elokuu meni täydessä työntouhussa eduskuntaryhmien ja hallitusryhmien kesäkokousten, valiokuntatehtävien, vierailujen ja palaverien merkeissä. Varsinainen täysistuntokausi alkoi eilen ja lienee paikallaan tehdä katsaus syksyn isoihin ja mielenkiintoa herättäviin asioihin.

Eilen eduskunnan keskustelu käynnistyi vilkkaasti, kun käsittelyssä oli Postia koskeva laki. Lakimuutos sinänsä oli melko tekninen, mutta sen yhteydessä heräsi keskustelua Postin työehtoshoppailusta ja johdon muhkeista palkitsemisohjelmista. Posti oli pudottamassa osan työntekijöistä palkkoja jopa yli kolmanneksen samalla kun yhtiön johtaja nauttii poikkeuksellisen suurista palkkioista, jotka yltävät vuositasolla lähes miljoonaan euroon.

Isot palkanalennukset eivät ole työntekijöiden kannalta oikeudenmukaisia. Postin johdon palkitsemisjärjestelmät ovat kohtuuttomia varsinkin tilanteessa, jossa työntekijöiden palkkoja alennetaan. Onneksi omistajaohjausministeri Paatero on nyt ottanut Postin tilanteen vakavaan tarkasteluun. Valtiolla pitää olla sananvaltaa sen 100% omistaman yhtiön toimintaan. Oikeuden ja kohtuuden pitää toteutua niin Postissa kuin muissakin valtion määräysvallassa olevissa yhtiöissä.

Toisaalta on myös muistettava ja tunnustettava vaikea toimintaympäristö, jossa Posti toimii. Kirjeposti vähenee mutta yleispalveluvelvoitteet säilyvät, kilpailijat maksavat alempia palkkoja ja valtio-omistaja odottaa tuottoa. Postin tilanteen helpottaminen joko alentamalla tuottotavoitetta tai korvaamalla velvoitteista aiheutuvia kuluja voisi olla keino helpottaa Postin tilannetta. Näin helpotettaisiin myös taloudellista painetta, joka lopulta kohdistuu työntekijöihin. Myös Postilakia ja postin toimintaa täytyy tarkastella muuttuvassa toimintaympäristössä. Toivottavasti postin tilanteeseen löydetään kestäviä ratkaisuja.

***

Syksyllä eduskunnan käsittelyyn on tulossa monia isoja ja tärkeitä asioita. Odotan kovasti ainakin vanhuspalvelulain muutosta, jonka myötä vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa sitovaksi hoitajamitoitukseksi säädetään 0,7. Hoitajamitoitus tulee voimaan asteittain, sillä työvoiman saatavuushaasteiden vuoksi mitoitusta ei saada nostettua välittömästi. Myös mielenterveyspalveluita tullaan käsittelemään, kun eduskunta saa käsiteltäväksi terapiatakuu-kansalaisaloitteen. Suomessa todella tarvitaan parannusta mielenterveyspalveluiden saatavuuteen, sillä mielenterveysongelmat ovat jo suurin ennenaikaisen eläköitymisen syy.

Vielä tämän vuoden puolella eduskunta saa käsiteltäväkseen subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisen. Eli Rinteen hallitus palauttaa sen, minkä Sipilän hallitus vei. Lapset saavat takaisin subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden riippumatta vanhempien työmarkkina-asemasta. Odotan innolla myös hallituksen esitystä epäoikeudenmukaisen aktiivimallin leikkurin purkamisesta. Aktiivimalli saadaan toivottavasti historiaan jo 1.1.2020.

Syksyn isoin asia on tietenkin valtion ensi vuoden budjetti, jossa määritellään ensi vuoden tulot ja menot. Keskustelua riittää myös hallituksen kunnianhimoisesta työllisyystavoitteesta ja toimista sen saavuttamiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *