Edessämme on tärkeät vaalit. Muutosvaalit, jotka määrittävät Suomen suunnan. Me voimme pysäyttää eriarvoistumisen ja hillitä ilmastonmuutosta. Me voimme rakentaa tasa-arvoisen yhteiskunnan, jossa kaikista huolehditaan. Me voimme jättää lapsillemme elinkelpoisen maapallon.
Ennakkoäänestys 3.–9.4. Vaalipäivä 14.4. Sinä päätät – äänestä.
Ilmastonmuutosta pitää hillitä nopeasti, jotta voimme jättää lapsillemme elinkelpoisen maapallon. Suomi pitää nostaa raiteille, pyöräily kunniaan ja kaasuautot kaduille. Tarvitaan lisää uusiutuvaa energiaa ja energiatehokkuutta. Turhaa kulutusta on vähennettävä ja kierrätystä lisättävä. Pelkkä päästöjen vähentäminen ei riitä, vaan maan- ja metsänomistajista pitää kannustaa olemaan hiilensidonnan ilmastosankareita. Luonnonsuojeluun tarvitaan lisäresursseja.
Sote-uudistus tulee tehdä palvelut, eikä bisnes, edellä. Lääkärille pitää päästä viikossa ja terveyskeskusmaksut täytyy poistaa. Vanhuksemme ansaitsevat laadukasta hoivaa. 0,7 hoitajamitoitus on kirjattava lakiin ja valvontaa on tehostettava. Kansainvälisten suuriyritysten voitontavoittelua laadukkaan hoivan kustannuksella on rajoitettava. Mielenterveys- ja päihdepalvelut pitää laittaa kuntoon. Kaikille alle 25-vuotiaille nuorille on tarjottava maksuton ehkäisy.
Koulutus on tehokkain tapa tasoittaa yhteiskunnallisia eroja ja lisätä työllisyyttä. Koulutusleikkausten tie on loppuun kuljettu ja tiede ansaitsee arvonpalautuksen. Yhtäläinen oikeus varhaiskasvatukseen kuuluu kaikille ja päiväkoteihin tarvitaan pienemmät lapsiryhmät. Peruskoulu on peruskorjattava. Oppivelvollisuusikää on pidennettävä 18-vuoteen ja taattava aidosti maksuton toinen aste. Tarvitaan lisää elinikäistä oppimista ja työttömille oikeus opiskeluun.
Ihmisten välinen tasa-arvo on suomalaisen yhteiskunnan vahvuus, jota on vahvistettava. Verot tulee asettaa maksukyvyn mukaan ja pääomaverotus tulee tehdä progressiiviseksi. Veronkierto ja verovälttely on lopetettava. Erityisesti eläkeläis- ja lapsiperheköyhyys on käännettävä laskuun. Pikavippejä tulee rajoittaa ja ylivelkaantumista ehkäistä. Perhevapaat on uudistettava ja sukupuolten palkkaeroa on kavennettava. Translaki pitää uudistaa kunnioittamaan itsemääräämisoikeutta ja ihmisarvoa.
Työ luo merkitystä ja rakentaa yhteiskuntaa, mutta sillä pitää myös tulla toimeen. Työehtojen valvomiseksi ja parantamiseksi ammattiliitoille pitää antaa joukkokanneoikeus ja itsensätyöllistäjille järjestäytymisoikeus. Pitkäaikaistyöttömille tulee antaa työllisyystakuu, jonka turvin pääsee palkkatukityöhön. Aktiivimalli pitää heittää roskakoriin. Sosiaaliturvaa tulee uudistaa kohti kannustavaa, joustavaa ja turvaa luovaa perustuloa.
Suomi on iso maa, ja politiikassa tulee huomioida alueiden erityispiirteet. Elämää on jatkossakin kehäkolmosen ulkopuolella. Pohjois-Suomen kannalta olennaista on varmistaa sujuvat liikenneyhteydet: tavoitteena on kaksoisraide koko matkalle Ouluun asti ja pohjoisessa tarvitaan junayhteys Haaparantaan. Oulusta pitää päästä junalla Helsinkiin neljässä tunnissa. Erikoissairaanhoitoa ja muita palveluita suunniteltaessa tulee huomioida välimatkat, eikä tehdä yksisilmäistä keskittämispolitiikkaa.
Rauhaa ja kestävää kehitystä pitää edistää niin lähellä kuin kaukanakin. Suomen pitää vahvistaa rauhansovittelua, -turvaamista, ja –välittämistä. Kehitysyhteistyömäärärahoja on lisättävä. Suomen tulee pysyä sotilasliitto Naton ulkopuolella.
Onnittelut jo nyt Hanna!