Hallitus tekee rajua luokkapolitiikkaa jota kansa vastustaa

Vasemmistoliiton oululainen kansanedustaja Hanna Sarkkinen syytti vappupuheessaan Iissä hallitusta kovasta luokkapolitiikasta.

Sarkkisen mukaan kokoomuksen ja perussuomalaisten johtama hallitus yrittää selittää rajut, hyvinvointivaltiota heikentävät leikkauksensa kansantaloudellisilla välttämättömyyksillä, vaikka tosiasialliset syyt ovat ideologisia.

– Onko niin, että kokoomus ja perussuomalaiset eivät tohdi tunnustaa, että julkisten palveluiden alasajo on heidän tavoitteensa? Eivätkö he uskalla kertoa rehellisesti, että työntekijöiden aseman heikentäminen työnantajan eduksi on myös heidän tavoitteensa, Sarkkinen kysyi.

– Hallituspuolueet esittävät radikaalin, hyvinvointivaltiota tuhoavan luokkapolitiikkaansa välttämättömyytenä, sillä he itsekin tietävät, että totuuden puhuminen söisi heidän kannatustaan.  Kansan suuri enemmistö ei halua sellaista politiikkaa, jota hallitus tekee.

Sarkkisen mukaan hyvinvointivaltiolla on edelleen vankka kannatus kansan parissa.

– Suomalaisten enemmistö ei halua yhteiskuntaa, jossa lääkäriin pääsevät vain rikkaat, jossa suurituloiset saavat kahmia yhä lisää, jossa työttömistä tai ympäristöstä ei välitetä ja jossa työntekijöillä ei ole muuta suojaa kuin kyynärpäänsä.

Sarkkinen peräänkuulutti sopimisen kulttuuria, jolla suomalaista työelämää on onnistuneesti kehitetty vuosikymmenten ajan. Nykyisen hallituksen tapa sivuuttaa työmarkkinajärjestöt on täysin vastoin hyväksi todettua perinteistä käytäntöä.

– Hallituksen tavoitteena on muuttaa työelämän ja yhteiskunnan valtasuhteita,  työntekijöiden tappioksi, työnantajien ja omistajien eduksi, Sarkkinen sanoi.

Jos työntekijöiden asemaa ei pysty jatkossa parantamaan neuvottelemalla, pitää sitä Sarkkisen mukaan parantaa lain kautta.

– Meidän on vaadittava lakko-oikeuden turvaamista EU-lainsäädännössä ja kansallisessa lainsäädännössä, joukkokanneoikeutta ay-liikkeelle, lakisääteistä minimipalkkaa ja työtakuuta pitkäaikaistyöttömille, Sarkkinen totesi.

Lisätiedot
Hanna Sarkkinen
p. 050 512 2606


Hanna Sarkkisen puhe Iissä 1.5.2024 klo 12

Hyvät ystävät,

Tulevaisuus on avoin.

Tulevaisuus on kiinni tämän päivän teoista.

Ne valinnat, ne päätökset, ne teot, joita teemme tänään, rakentavat huomisen.

Valitettavasti nyt näkemämme päätökset, se politiikka jota Suomessa harjoitetaan,  se ei rakenna sellaista huomista,  jonka haluaisin nähdä ja jonka suomalaiset ansaitsisivat.

Hallitus verhoaa politiikkansa pakon ja välttämättömyyden kaapuun.

He sanovat, että pienituloisilta on pakko leikata.

He sanovat, että työntekijöiden asemaa on välttämätöntä heikentää.

He sanovat, ettei sosiaali- ja terveyspalveluiden alasajolle ole vaihtoehtoa.

He sanovat, ettei ekokatastrofin pysäyttämiseen ole varaa.

Minä sanon, että kukkua.


Heidän pakkonsa on tosiasiassa kova ideologinen valinta.


Toisenlainen politiikka on mahdollista.

Hyvät toverit,

Onko niin, että kokoomus ja perussuomalaiset eivät tohdi tunnustaa,  että julkisten palveluiden alasajo on heidän tavoitteensa?

Eivätkö he vain uskalla kertoa rehellisesti, että työntekijöiden aseman heikentäminen työnantajan eduksi on myös heidän tavoitteensa?

Eikö heillä ole selkärankaa sanoa, että pienituloisilta leikkaaminen ja suurituloisille antaminen vastaa heidän käsitystään oikeudenmukaisuudesta?

Entä jos onkin niin,  ettei maapallon pelastaminen lapsillemme yksinkertaista kiinnosta heitä?

Hallituspuolueet esittävät radikaalin, hyvinvointivaltiota tuhoavan luokkapolitiikkaansa välttämättömyytenä,  sillä he itsekin tietävät, että totuuden puhuminen söisi heidän kannatustaan.


Kansan suuri enemmistö ei halua sellaista politiikkaa, jota hallitus tekee.

Kansan enemmistö ei halua Suomea,

jossa lääkäriin pääsevät vain rikkaat,

jossa suurituloiset saavat kahmia yhä lisää,

jossa työttömistä tai ympäristöstä ei välitetä

ja jossa työntekijöillä ei ole muuta suojaa kuin kyynärpäänsä.

Hyvinvointivaltion romuttamista ja työntekijöiden kyykytystä selitellään työllisyydellä ja taloudellisella pakolla, mutta oikeistohallituksen aikana tässä maassa ei ole kasvanut kuin työttömyys ja valtionvelka.

Hyvät ystävät ja toverit,

Orpon ja Purran hallitus on tuomassa Suomeen itäeurooppalaista työelämämallia. Hallituksen niin sanotut uudistukset vievät meitä yhä kauemmas muista Pohjoismaista.

Puhun niin sanotuista uudistuksista, sillä tosi asiassa kyse on paluusta menneisyyteen. Paluusta vanhanaikaisen herravallan aikaan, jolloin rahalla sai ja köyhät tottelivat.

Pidämme työelämän oikeuksia ja nykyisiä työehtoja liian helposti itsestäänselvyyksinä. Eivät ne kuitenkaan ole mistään taivaasta tippuneet.

Elämiseen riittävä palkka, vuosilomat, viisipäiväinen työviikko, sunnuntai- ja ylityölisät, samapalkkaisuus, perhevapaat, työturvallisuustoimet ja muut työelämäoikeudet  on saavutettu kovalla työllä, taistelulla ja neuvottelulla.

Ja nyt hallitus haluaa viedä monet työntekijöiden oikeudet pois, ilman neuvotteluita, työntekijöiden näkökulma sivuuttaen.

Kyse on rajusta luokkapolitiikasta.

Hallituksen tavoitteena on muuttaa työelämän ja yhteiskunnan valtasuhteita, työntekijöiden tappioksi, työnantajien ja omistajien eduksi.

Monen on vaikea hahmottaa, että mistä tässä kaikessa on kysymys, ja mihin tämä kaikki johtaa?

Hyvät ystävät, Kyse ei ole enempää eikä vähempää kuin suomalaisen työmarkkinamallin perusteiden muuttamisesta.

Hallitus muuttaa ensinnäkin tapaa, joilla työelämäasioista päätetään. Enää ei neuvottelemalla haeta tasapainoa työntekijöiden ja työnantajien intressien välillä, vaan hallitus jyrää työnantajan toiveet läpi lain kautta.

Toisekseen hallitus muuttaa työelämän valtatasapainoa ja heikentää työntekijöiden neuvotteluasemaa.


Lakko-oikeuden rajaaminen kaventaa palkansaajien mahdollisuuksia puolustaa työehtoja ja palkkoja tulevaisuudessa.

Työnantajien saneluvalta kasvaa.


Paikallinen sopiminen hallituksen mallilla toteutettuna johtaa yleissitovuuden murtumiseen monella alalla, kun työnantajilla ei enää ole kannusteita järjestäytyä. Yleissitovuuden murtuminen puolestaan tarkoittaa monen alan minimiehtojen lakkaamista.

Niin sanotun vientivetoisen palkkamallin kirjaaminen lakiin heikentää pienipalkkaisten naisvaltaisten alojen mahdollisuuksia nousta palkkakuopasta.

Työttömyysturvan heikentäminen pakottaa ihmisiä ottamaan töitä vastaan ehdoilla kuin ehdoilla. Asumistuen leikkaaminen pienipalkkaisilta työläisiltä pakottaa monen tekemään kahta työtä. Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen estää työntekijöitä äänestämästä jaloillaan,  eli vaihtamasta alaa ja etenemästä urallaan.


Määräaikaisuuksien vapauttaminen ja irtisanomissuojan heikentäminen tekee työntekijöistä helposti peloteltavia.

Orpon ja Purran hallitus yrittää tehdä samaa kuin mitä Margaret Thatcher teki 1980-luvun Britanniassa. Eli murtaa ammattiyhdistysliikkeen kyvyn puolustaa tehokkaasti työntekijöiden etua ja muuttaa yhteiskunnan valtasuhteita rikkaiden ja työnantajien eduksi.

Thatcherismin jäljet näkyvät Britanniassa yhä – ja ne jäljet pelottavat.

Ei olekaan ihme, että ammattiyhdistysliike on reagoinut hallituksen politiikkaan voimakkaasti ja Suomessa on nähty kovempia lakkoja kuin aikoihin.  Syy lakkoihin löytyy hallituksesta.


Hallitus on ajanut työmarkkinat vastakkainasettelun ja epävarmuuden tilaan. Hallitus on käynnistänyt taistelun järjestäytynyttä työväkeä vastaan. Liitoilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin vastata.

Toivon, että ihmiset heräävät siihen, mitä Suomessa on tapahtumassa.

Hyvät ystävät ja toverit,

me vasemmistoliitossa teemme kaikkemme, ettei hallitus onnistu suunnitelmissaan.


Me emme kuitenkaan onnistu yksin, sillä niin kauan kuin hallituksella on eduskunnan enemmistön ja äänestäjiensä tuki,

runnoo se politiikkansa läpi.

Mutta voimattomaksi ei pidä heittäytyä. Pitää käydä uuteen hyökkäykseen.


Meidän pitää ottaa valta ja aloite takaisin.

Jos työntekijöiden asemaa ei jatkossa pysty parantamaan neuvottelemalla, pitää meidän parantaa työntekijöiden asemaa lain kautta.

Meidän on vaadittava lakko-oikeuden turvaamista EU-lainsäädännössä.

Meidän on vaadittava joukkokanneoikeutta ammattiyhdistysliikkeelle.

Meidän on vaadittava lakisääteistä minimipalkkaa.

Meidän on vaadittava työtakuuta pitkäaikaistyöttömille.

Samaan aikaan ammattiyhdistysliikkeen pitää tehdä kaikkensa järjestäytymisasteen parantamiseksi.

Ihmisten pitää ymmärtää, että työoikeudet eivät ole taivaasta tipahtaneet vaan ne on yhdessä taisteltu.


Ehkä järjestäytymisasteen nousu parantaisi myös työnantajien ja hallituksen halukkuutta neuvotella työmarkkinakysymyksistä palkansaajien kanssa.

Hyvät ystävät ja toverit,

vappu on työn juhlan lisäksi myös opiskelijoiden juhla. Mutta paljoa juhlittavaa ei opiskelijoilla juuri nyt ole.

Hallitus leikkaa nuorten ja opiskelijoiden toimeentuloa rajusti. Koulutuslupaus on taas petetty. Hallituksen erityissuojeluksessa eivät olleetkaan opiskelijat vaan rikkaiden rahat.

Ammatillisesta koulutuksesta leikataan 100 miljoonaa euroa. Summa on valtava. Leikkaus on erityisen kova isku esimerkiksi Pohjois-Suomen kalustovaltaiselle ammatilliselle koulutukselle. On vaikea ymmärtää tätä ammatillisen koulutuksen halveksuntaa, jota hallitus leikkauksillaan osoittaa.


Vaikea on ymmärtää myös sitä lyhytnäköisyyttä, jota toisen asteen maksuttomuuden rajaaminen edustaa. Jatkossa maksuttomuus loppuu kesken nuoren lukio- tai ammattiopintojen. Viimeisen vuoden opiskelijoilta viedään oppimateriaalit kesken opintojen.

Aivan järjetöntä!

Säästöjä tästä tuskin juuri tulee, lähinnä lisää byrokratiaa ja pahaa mieltä. Onneksi kuntien ei ole pakko mennä mukaan tähän hulluuteen

ja kannustankin kaikkia kuntia jatkamaan maksuttomuutta nuorten toisen asteen opintojen loppuun saakka.


Asumislisän ja opintotuen rajujen leikkausten seurauksena nuoret joutuvat velkaantumaan yhä enemmän opiskeluidensa aikana.

Mikä on tämän vaikutus perheellistymiseen, mielenterveyteen ja tulevaisuuden uskoon?

Olemme valitettavasti matkalla takaisin menneisyyteen, yhteiskuntaan, jossa ne opiskelevat kenen pappa betalar.


Nuorilta, koulutuksesta ja opiskelijoilta leikkaaminen on todella lyhytnäköistä.

Meillä ei yhteiskuntana ole varaa hukata nuorten lahjoja.

Hyvät ystävät,

Mikä on elämässä tärkeintä?

Moni vastaa, että läheiset ihmiset ja terveys.

Terveys on myös talouden ja työllisyyden perusta.

Olen äärettömän huolissani Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden tilanteesta. Väestön ikääntyminen lisää palveluiden tarvetta ja hankaloittaa työvoiman saantia.

Jo nyt ihmiset niin täällä Iissä kuin muuallakin Suomessa joutuvat joskus odottamaan palveluiden pääsyä liian pitkään.

Hallituksen valtavat leikkaukset sosiaali- ja terveyspalveluihin uhkaavat ajaa palvelut kaaokseen ja vauhdittaa työvoiman siirtymistä pois julkisista palveluista. Sote-asiakasmaksujen nostaminen ja lääkeomavastuun kasvatus ajaa erityisesti monet monisairaat ja pienituloiset ikäihmiset ahtaalle.

Ehkä järkyttävintä on, että hallitus tekee keskittämis- ja leikkauspäätöksiä laput silmillä, ilman käsitystä siitä, mistä leikataan ja miten se ihmisiin vaikuttaa.


Kuvitelkaa, että sosiaalipalveluiden jättileikkaus tuli asiasta vastaavalla perussuomalaiselle ministerille täytenä yllätyksenä!

Hyvät ystävät, sosiaali- ja terveyspalveluista ei ole varaa leikata.


Ei ole, mistä leikata.


Sen sijaan hoidon saatavuutta ja jatkuvuutta on kehitettävä omalääkäri-mallilla ja vahvistamalla peruspalveluita,

sekä estämällä moraaliton vuokralääkäribisnes, jossa hyötyjinä ovat yksityiset terveysfirmat.

Ongelmien hoitaminen ajoissa olisi lopulta myös halvempaa.

Hyvät ystävät ja toverit,

Olen tässä kritisoinut kovin sanoin hallituksen politiikkaa.


Onkin oikeutettua kysyä, että mikä sitten olisi vasemmiston vaihtoehto?

Taantuman lisäksi julkista taloutta haastaa verotulojen ennustettu väheneminen, väestön ikääntyminen sekä talouden heikko tuottavuuskehitys.

Ikääntyvässä maassa tarvitsemme välttämättä työhön johtavaa maahanmuuttoa.

Tuottavuuden parantamiseksi on panostettava koulutukseen ja tutkimukseen.

Verotuksesta on tehtävä oikeudenmukaisempaa ja tehokkaampaa. Verovälttelylle on laitettava stoppi.

Me vasemmistoliitossa olemme esittäneet useiden miljardien edestä veromuutoksia, joilla valtiontaloutta voitaisiin vahvistaa.

Kannattaisi aloittaa listaamattomien yhtiöiden osinkoverohuojennuksesta, jonka korjaamista lukemattomat asiantuntijat ovat esittäneet, ja jolla saataisiin satoja miljoonia lisää verotuloja valtiolle. Sitten voisi edetä miljonääriveron säätämiseen, jossa suuria varallisuuksia verotettaisiin maltillisesti. Merkittävä olisi myöskin säätiöiden ja ulkomaisten sijoitusrahastojen verollepaneminen.

Vaihtoehtoja hallituksen tuhoisalle talouspolitiikalle on.


Pienituloisilta ei ole pakko leikata, se on hallituksen valinta.

Hyvät ystävät ja toverit,

Tulevaisuus on kiinni meistä. Meistä jokaisesta. Me voimme tänään valita, millainen huominen on.

Miten kohtaamme toisemme, miten huolehdimme ympäristöstämme, mitä päätämme.


Kesäkuussa jokainen teistä pääsee osaltaan myös valitsemaan suuntaan Euroopan tulevaisuudelle.


Äärioikeisto on nousussa eri puolilla Eurooppaa, ja on erityisen tärkeää, että te jokainen käytätte ääntänne tämän aallon pysäyttämiseksi.


Me emme halua, että 2030-luvun Eurooppa muistuttaa 1930-luvun Eurooppaa. Me haluamme mennä eteenpäin, emme taaksepäin.

Me pystymme siihen.


Ihmisen luomat ongelmat ovat myös ihmisen ratkaistavissa.

Valo voittaa pimeyden, kevätkin voittaa aina lopulta.


Jaksetaan siis uskoa myös ihmisyyden voittoon.

Hyvää vappua kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *