Olemme saaneet viime aikoina lukea hirvittäviä uutisia muovijäteongelmasta. Merissä on pian enemmän muovia kuin kaloja (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005523945.html ) ja Tyynenmeren roskapyörre on kolmen Ranskan kokoinen (https://www.nature.com/articles/s41598-018-22939-w ). Vaikka maailma hukkuu muoviin, niin silti muovin tuotannon odotetaan kaksinkertaistuvan.

Muovin määrää on kyettävä vähentämään ja toisaalta käytetty muovi on uudelleenkäytettävä. Muovin tuotannon kasvu on siis pysäytettävä ja muovin kierrätys on saatava kuntoon. Lisäksi täytyy estää muovin pääseminen luontoon ja toki myös kerätä luonnosta sinne jo joutunutta muovia pois.

Muovi on monella tavalla hyvä materiaali ja monessa käyttötarkoituksessa tarpeellinen. Muovi on kuitenkin öljypohjainen ja hajoamaton materiaali, joten sen nykyisenkaltainen laajamittainen käyttö on kestämätöntä. Joissain käyttötarkoituksissa muovia tarvitaan myös tulevaisuudessa, mutta suurimmassa osassa tuotteista muovi olisi korvattavissa muilla, ympäristöystävällisemmillä materiaaleilla. Muovin uudelleenkäyttö on hyvä esimerkki kiertotaloudesta.

Muoviongelman kauhistelu on tärkeää tietoisuuden kasvattamiseksi, mutta tarvitaan myös ihan konkreettisia toimenpiteitä muovin käytön vähentämiseksi. Vaikka maailman muoviroskasta suurin osa kulkee 10 suuren joen kautta, on myös suomalaisilla peiliinkatsomisen paikka. Suomalaiset käyttävät vajaat sata kiloa muovia vuodessa henkeä kohden ja muovista kierrätetään vain noin 25 prosenttia, joten tehtävää piisaa. Tässäpä muutama ajatus konkreettisiksi uudistuksiksi:

  1. Lisätään muovin kiinteistökohtaista erilliskeräystä. Velvoitetaan kuntien jätehuoltomääräyksillä jokainen yli 5 kiinteistön asunto-osakeyhtiö toteuttamaan kiinteistökohtainen muovin erilliskeräys. Jotta muovi saadaan kiertoon, pitää kierrättäminen olla ihmisille helppoa. Mikäpä sen helpompaa, jos muovin keräys on taloyhtiön pihalla. Samalla tarvitaan selkeät ohjeet lajitteluun ja hyvin suunnitellut jäteastiat.
  2. Muovipussit kielletään. Kielletään öljypohjaiset muovipussit ja korvataan ne biohajoavilla ja kestävillä vaihtoehdoilla. Muutama maa on jo kieltänyt muovipussit (https://yle.fi/uutiset/3-10028651 )
  3. Asetetaan uudelle muoville haittavero. Näin voitaisiin vähentää muovin käyttöä ja parantaa kierrätysmuovin kilpailukykyä.
  4. Kielletään kosmetiikan mikromuovit Suomessa ja EU:ssa. Osa kosmetiikasta sisältää pieniä muovihelmiä, jotka päätyvät vesistöihin. Lisäksi täytyy luoda laajempi strategia mikromuovia vastaan. On kuitenkin huomattava, että kosmetiikan osuus mikromuovien lähteenä on huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi liikenteen ja rakentamisen.
  5. Tuetaan muovia korvaavien biohajoavien materiaalien kehittämistä. Suomella on osaamista biopohjaisten materiaalien saralla ja suuri mahdollisuus päästä osaksi osalliseksi muovia korvaavien biomateriaalien markkinoille. Tätä kautta Suomi voi saada työtä ja verotuloja. Alkuvaiheessa tarvitaan kuitenkin tukea, kehityshankkeita ja referenssejä uudenlaisista muovinkorvaustuotteista. Suomella on vain voitettavaa muovin vastaisessa taistelussa.

 

Kommentit

kommenttia