Tiedote 29.1.2017
Julkaisuvapaa

 

Eduskunnan naisverkoston puheenjohtaja toivoo naispuhemiestä

Eduskunnan naisverkoston puheenjohtaja, vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen toivoo, että eduskunnan uudeksi puhemieheksi valitaan nainen.

Uusi puhemies valitaan väistyvän puhemies Maria Lohelan tilalle eduskunnan istunnossa ma 5.2.2018. Uusi puhemies valitaan eduskunnan voimasuhteissa tapahtuneiden muutosten vuoksi. Uusi puhemies tulee toiseksi suurimmaksi ryhmäksi nyt nousseesta kokoomuksesta.

– Suomen ylin valtiojohto on tällä hetkellä hyvin miesvaltainen, joten puhemieheksi olisi syytä valita nainen. Meillä on nyt presidenttinä mies, pääministerinä mies, varapääministerinä mies ja ulkoministerinä mies. Suomi esiintyy maailmalla mielellään tasa-arvon mallimaana, mutta tältä väitteeltä katoaa uskottavuus, jos valtion ylimmässä johdossa toimii pelkkiä miehiä, Sarkkinen toteaa.

Käytännössä puhemies valitaan puhemieheen oikeutetun eduskuntaryhmän ryhmäkokouksessa, joten kokoomuksen eduskuntaryhmällä on ratkaiseva asema.

– Kokoomuksella on tehtävään useita päteviä naisehdokkaita, joten osaamisen puutteeseen naisen valitseminen ei ainakaan voi kaatua. Mikäli kokoomus päätyy kuitenkin nimittämään ehdokkaakseen miehen, voi käydä niin, etteivät kaikki kansanedustajat noudata täysistunnon vaalissa kokoomuksen sisäistä valintaa, vaan äänestävät tehtävään pätevää naisehdokasta, Sarkkinen ennakoi.

Kommentit

kommenttia