Presidentti Tarja Halonen, presidenttiehdokas Merja Kyllönen ja Hanna. Kuva: Teemu Silván

Presidentti Tarja Halonen, presidenttiehdokas Merja Kyllönen ja Hanna. Kuva: Teemu Silván

Presidentinvaalikamppailu huipentuu sunnuntaina. Kamppailu ja huipentuminen tuntuvat kuitenkin ylisanoilta näissä vaaleissa. Vaalikentillä ihmiset ovat ihmetelleet vaalien laimeaa menoa ja istuvan presidentin suurta etumatkaa gallupeissa. Eri puolueet ja ehdokkaat ja heidän tukiryhmänsä ovat kyllä tehneet kovasti vaalityötä, mutta julkisuudessa on istuvan presidentin asema ollut betonoitu jo pitkään.

Presidenttiä ei ole kuitenkaan valittu ennen kuin vaalit on virallisesti käyty, ja demokraattisessa yhteiskunnassa päättäjät valitsee kansa, ei gallupit. Presidenttiehdokkaiden välillä löytyy isojakin eroja. Niihin ja presidentin varsinaisiin tehtäviin olisi toivonut keskityttävän vaalitenteissä ja haastatteluissa.

Minä äänestän huomenna Merja Kyllöstä, monestakin syystä.

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen on ehdokas, joka on koko poliittisen uransa tehnyt johdonmukaisesti työtä eriarvoistumista ja ilmastonmuutosta vastaan sekä rauhan puolesta. Ministerinä ollessaan Kyllönen esimerkiksi vastusti asevientiä konfliktimaihin.

Istuva presidentti ei ole Suomen asevientipolitiikkaan puuttunut, mutta nyt vaalikeskusteluissa hänkin on esittänyt varauksia. Hyvä, että Sauli Niinistö on edes näin vaalien alla myöhäisherännyt siihen, että suomalaisilla asejärjestelmillä tapetaan siviilejä. Mutta missä oli toiminta silloin kun asevientiluvista päätettiin, ja aikooko Niinistö pitää myös kiinni pidättyväisen asevientipolitiikan lupauksesta tulevaisuudessa, mikäli hänet presidentiksi valitaan?

Vaikka presidentinvaalissa äänestetään henkilöä, ovat nämäkin poliittiset vaalit. Vaaleissa ei siis ole kyse siitä, kuka on karismaattisin esiintyjä tai kellä on söpöin koira, vaan siitä minkälaista ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa sekä arvopohjaa presidentiltä toivotaan.

Merja Kyllönen on ehdokkaana kaikkein selkein ulkopoliittisissa kannanotoissaan. Kyllönen vaatii, että Suomi allekirjoittaa ydinasekieltosopimuksen. Hän vaatii, että asevienti sotaa käyviin ja ihmisoikeuksia loukkaaviin maihin lopetetaan. Kyllönen sanoo suoraan ei Natolle ja vaatii, että EU kehittää yhteistyötä aktiivisena toimijana ilmastonmuutoksen torjunnassa, pakolaispolitiikan koordinoinnissa ja veroparatiisitalouden kitkennässä. (Merja on kyllä myös erittäin karismaattinen esiintyjä, ja hänen koiransa ovat todella söpöjä.)

Presidentin valtaoikeudet sisäpolitiikassa ovat melko olemattomat, mutta presidentti on kuitenkin merkittävä arvojohtaja ja hänen kannanotoillaan on merkitystä. Suomi tarvitsee nyt presidentin, joka puolustaa heikompia ja puhuu tasa-arvoisen yhteiskunnan puolesta ja eriarvoistumista vastaan. Kyllönen on selkeästi eriarvoisuuden vähentämisen puolestapuhuja ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen asialla. Vaikka presidentti ei päätä valtion talousarviosta, niin pitää presidentillä olla pokkaa ärähtää, jos valtakunnassa tehdään politiikkaa, joka lisää eriarvoisuutta ja kyykyttää köyhiä. Näitä kannanottoja ei ole viimeisen kuuden vuoden aikana kuultu.

Vaalikentillä tapaamani ihmiset ovat kauhistelleet vaalitenttien keskittymistä sotaan, välillä on tuntunut jopa sodan lietsonnalta. Tässä yksiäänisyydessä Merja Kyllösen vahva rauhansanoma on tervetullut poikkeus. Ihmiset ovat myös kiitelleet Merjan ymmärrystä ilmastonmuutoksen merkityksestä turvallisuudelle, sekä myös hänen esiintymistään etenkin Ylen tiukassa tv-tentissä.

Monet suhtautuvat presidentinvaaleihin kuin veikkaukseen: halutaan äänestää todennäköistä voittajaa tai toiselle kierrokselle menijää sen sijaan, että äänestettäisiin aidosti sitä ehdokasta, jonka ajatukset ja arvot ovat lähimpänä omia ajatuksia. Nyt ei kuitenkaan ole aika taktikoida äänestämisen kanssa sen mukaan, miten gallupit ennustavat vaaleissa käyvän, etenkin kun gallupit vaihtelevat päivittäin. Demokratia ei toimi, jos äänestämiseen suhtaudutaan pelinä. Nyt on aika äänestämällä näyttää, minkälaisille poliittisille arvoille haluamme Suomea rakentaa.

Siksi minä äänestän Merja Kyllöstä, ehdokasta joka rakentaa Suomea joka toimii kaikille.

Voit tutustua tarkemmin Merjan arvoihin ja tavoitteisiin täällä: merja2018.fi/

Kommentit

kommenttia