Puheeni täysistunnossa 4.12. sote-ulkoistusten rajoituslain lähetekeskustelussa.

Arvoisa puhemies!

Kiitos hallitukselle tästä erittäin tarpeellisesta sote-ulkoistusten rajoituslaista. Kuntakentällä tuntuu olevan nyt paniikki päällä, ja se johtaa monenlaiseen sote-sekoiluun. Moni kunta on päätynyt ulkoistamaan sosiaali- ja terveyspalvelunsa terveysjäteille, viimeisimpänä Meri-Lappi. Terveysyritykset myös tekevät systemaattisia tarjouksia kuntien sote-kiinteistöjen ostamiseksi, tulevan markkina-asemansa varmistelemiseksi. Kuntapäättäjien tavoitteena saattaa olla säilyttää palvelut omassa kunnassa, mutta veronmaksajille maksettavaksi tuleva lasku voi kasvaa suureksi ja tulevien maakuntien palveluiden suunnitteleminen ja järjestäminen vaikeutuu.

Viimeisimpänä nähtiin käsittämätön yritys, kun Siikalatvan kunta aikoi ryhtyä Mehiläisen bulvaaniksi ja lähteä houkuttelemaan oululaisia asiakkaita Mehiläiselle. Siikalatvan motiivi oli varmaankin alennuksen saaminen omasta Mehiläisen laskustaan, ja Mehiläinen olisi päässyt betonoimaan asemiaan sote-uudistusta odotellessa.

Oulun kaupunki riitautti asian, sillä pelkona on iso lisälasku. Haluan kiittää ministeriötä erittäin nopeasta reagoinnista tähän Siikalatvan ja Mehiläisen hämäräpeliin. Ministeriö otti nopean ja tiukan linjan todetessaan, ettei toiminta ole lain mukaista. Oululaisena veronmaksajana ja kuntapäättäjänä olen tästä ripeästä linjauksesta kiitollinen.

Arvoisa puhemies!

Tämä nyt lähetekeskustelussa oleva sote-ulkoistusten rajoituslaki on siis erittäin tervetullut ja tarpeellinen. Mutta se ei kuitenkaan ole riittävä rauhoittamaan tilannetta maassa. Hallitukselta tarvittaisiin nyt johtajuutta ja sote-uudistus, joka luo vakautta epävarmuuden sijaan.

Keskustavetoinen hallitus ei kuitenkaan näytä tähän pystyvän. Keskusta johtaa hallitusta ja sote-uudistusta, joten teillä on myös iso vastuu tämänhetkisestä kaoottisesta tilanteesta ja uudistuksen takkuamisesta. Keskustalla on myös yksinkertainen enemmistö esimerkiksi Siikalatvan kunnanvaltuustossa. Tätä sekoilua seuratessa herääkin kysymys, että eikö edes Keskustan kenttäväki usko hallituksen sote-uudistukseen?

Pääministerikin on kauhistellut kehitystä, jossa yksityiset sote-jätit ottavat markkinoita haltuun. Hyvä, että olette hallituksessa heränneet tilanteen vakavuuteen, mutta miksi olette alun perin synnyttäneet tämän tilanteen? Ja miksi ajatte sote-uudistusta, jonka päätavoitteeksi näyttää nousseen markkinoiden luominen näille samaisille sote-yrityksille?

Tilanteen rauhoittamiseksi hallituksen pitäisi nyt luopua bisnes-uudistuksestaan ja siirtyä takaisin sote-uudistuksen alkuperäisiin tavoitteisin, eli terveyserojen kaventamiseen, luukulta luukulle -pompottelun vähentämiseen ja kustannusten nousun hillitsemiseen. Kalliiden ja epävarmojen yksityistämisseikkailujen sijaan tarvitaan demokraattisille maakunnille aitoa valtaa päättää, miten palvelut järjestetään, miten sairaaloiden välinen työnjako toteutetaan ja kuka palveluja tuottaa. Sote-uudistuksen ensijaisena tavoitteena tulee olla laadukkaiden ja yhdenvertaisten terveyspalveluiden turvaaminen kansalaisille, ei markkinoiden avaaminen terveysfirmojen voitontavoittelulle.

Arvoisa puhemies!

Sote-uudistuksen aikataulu venyy ja paukkuu. Länsimetrokin ehti valmistua ennen kuin hallitus saa aikaiseksi perustuslain mukaista sote-esitystä. Hallituksen pitäisi kuunnella enemmän asiantuntijoita – ja nyt en tarkoita terveysfirmojen lobbareita. Ongelmalliset ja puutteelliset esitykset eivät nauti parlamentaarista luottamusta, niillä ei ole etenemisen edellytyksiä ja niiden palauttaminen valmisteluun tulee kalliiksi, luo epävarmuutta kuntakenttään, ja ennen kaikkea viivästyttää laadukkaan sote-uudistuksen aikaansaamista.

Epävarmuus on myrkkyä. Jo sote-uudistuksen sakkaaminen aiheuttaa ongelmia ja hajottaa palvelujärjestelmää pitkäksi aikaa.

Hallituksella on nyt vastuu rauhoittaa tilanne. Sote-ulkoistusten rajoituslaki on kelpo hätäkeino, mutta pohjasyy on kunnissa vellova epävarmuus hallituksen sote-sekoilun takia. Palauttakaa sote sen alkuperäisiin integraatio-tavoitteisiin. Nostakaa kansanterveys jälleen uudistuksen ohjaavaksi tavoitteeksi. Kutsukaa koolle parlamentaarinen valmistelu. Kuunnelkaa asiantuntijoita ja unohtakaa hetkeksi poliittinen suhmurointi. Tehdään yhdessä satavuotiaalle Suomelle sote-uudistus, joka kestää aikaa, on laadukas ja kustannustehokas ja joka ei erottele ihmisiä kukkaron paksuuden mukaan.

 

Kommentit

kommenttia