Tänään vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Tyttöjen päivän tarkoitus on toisaalta nostaa esiin tyttöjen voima ja mahdollisuudet, ja toisaalta muistuttaa tyttöjen kohtaamasta syrjinnästä kaikkialla maailmassa. Naisten ja tyttöjen oikeuksien edistäminen on nimetty Suomen kehitysyhteistyön tärkeimmäksi painopisteeksi, mutta valitettavasti määrärahat tämän tärkeän tavoitteen edistämiseksi on romahtaneet.

Yksi esimerkki tyttöjen ihmisoikeusloukkauksista on lapsiavioliitot. Otimme kollegojeni kanssa kantaa lapsiavioliittojen kieltämiseksi Suomessa, samalla kun asiaa tulee pitää esillä globaalisti.

***

Tiedote 11.10.2017

Kansanedustajat tyttöjen päivänä:

Lapsiavioliitot on kiellettävä Suomessa

Keskustan Aila Paloniemi, Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen ja Kokoomuksen Saara-Sofia Siren vaativat yhdessä Suomelta ja kansainväliseltä yhteisöltä pontevampia toimia lapsiavioliittojen lopettamiseksi. Lapsiavioliitot koskevat erityisesti tyttöjä. Joka kolmas tyttö kehitysmaissa joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana ja myös Suomessa on naimisissa olevia alaikäisiä.

–  Lapsiavioliitot ovat räikeä ihmisoikeusloukkaus ja kestävän kehityksen este. Lapsiavioliittojen torjunnan on oltava korkealla kansainvälisellä agendalla ja myös Suomen politiikassa. Tyttöjen on saatava olla tyttöjä, ei vaimoja, Siren toteaa.

Lapsiavioliitot merkitsevät tytöille usein koulunkäynnin keskeytymistä ja raskaaksi tuloa aivan liian nuorena. Usein lapsiavioliitot ovat pakkoavioliittoja, eivätkä tytöt saa itse päättää omasta naimisiin menostaan ja elämästään.

Kansanedustajat haluavat nostaa keskusteluun myös lapsiavioliitot Suomessa. Suomessa on ulkomailla vastentahtoisesti naitettuja tyttöjä ja Suomen lainsäädäntö mahdollistaa alle 18-vuotiaiden avioliiton. Kansanedustajat vaativat lainsäädäntömuutoksia alle 18-vuotiaiden avioliittojen kieltämiseksi Suomessa sekä ulkomailla solmittujen lapsiavioliittojen mitätöimiseksi.

–  Me emme voi sivuuttaa sitä, että myös Suomessa on lapsiavioliittoja. Meidän vastuumme on varmistaa, että yksikään Suomessa oleva tyttö ei joudu naimisiin liian aikaisin ja vastoin tahtoaan, Sarkkinen sanoo.

–  Ministeriön on pikaisesti aloitettava lainsäädäntömuutokset alaikäisten avioliittojen lopettamiseksi Suomessa. Lainsäädäntömuutosten lisäksi tarvitsemme viranomaisten yhteisen toimintasuunnitelman lapsiavioliittojen kitkemiseksi, Paloniemi sanoo.

Kommentit

kommenttia