Turun hirvittävän terrori-iskun jälkeen ilma on ollut populistisista heitoista sakeana. On ehdotettu suojeluskuntien perustamista, paperittomien auttajien kriminalisoimista ja suljettuja palautuskeskuksia. Näin ei terrorismia kitketä, vaan ainoastaan levitetään rasistista ilmapiiriä ja syvennetään yhteiskunnallista vastakkainasettelua. Ja sitä terroristit juuri hakevatkin. Populisti pelaa terroristin pussiin.

Suomi tarvitsee todellisia ja toimivia keinoja terroriuhan torjumiseksi. Se ei valitettavasti ole helppoa, nopeaa eikä yksinkertaista, eikä siitä saa populistisia heittoja. Mutta nyt ei olekaan aika kerätä irtopisteitä.

Turun puukottajasta oli annettu vihjeitä poliisille. Poliisilla ja muilla viranomaisilla on oltava riittävät voimavarat, jotta vihjeet voidaan selvittää ja tutkia. Rikosten torjunta yleisesti on myös terrorismin torjuntaa, sillä terrorismilla on usein kytkökset muuhun rikollisuuteen.

Ääriajattelun ja terrorismin torjumiseksi tarvitaan hyvät suhteet viranomaisten ja maahanmuuttajayhteisöjen sekä uskonnollisten yhteisöjen välillä. Koulun, sosiaali- ja nuorisotyön, poliisin ja vähemmistöyhteisöjen yhteistyötä tulee lisätä.

Vastaanottokeskuksiin tarvitaan psykososiaalista kuntoutusta, jotta mielenterveysongelmat ja epätoivo eivät aja ihmisiä väkivaltaan. Henkilökunnalla on oltava pätevyys auttaa traumatisoituneita ihmisiä ja tunnistaa fundamentalismia. Terroriuhkia ei torjuta heikentämällä turvapaikanhakijoiden olosuhteita, pikemminkin se voi lisätä radikalisoitumisriskiä.

Ennen Turun iskuakin on Suomessa tehty silmittömiä väkivallantekoja, esimerkiksi Imatran ampuminen, Oulun kirveshyökkäys ja koulusurmat. Niin terroritekojen kuin muunkin väkivallan ehkäisemisessä oleellista on nuorten miesten syrjäytymisen ehkäisy ja riittävät mielenterveyspalvelut.

Tärkeintä on, että emme antaudu pelolle. Olen surullisena seurannut, kuinka kaikkia turvapaikanhakijoita leimataan Turun iskun takia. Yhteiskunnallista vastakkainasettelua ei tule rakentaa ns. kantasuomalaisten ja ulkomaalaistaustaisten ihmisten välille, vaan jakolinja kulkee väkivaltaisten ääriliikkeiden edustajien ja tavallisten rauhaa rakastavien ihmisten välillä.

Monet poliitikot ovat nyt vaatineet tiedustelulakien nopeaa käsittelyä vastauksena terrori-iskuun. Tiedustelulainsäädäntö tulee saattaa ajan tasalle, mutta on hyvä huomata, että se tuskin olisi tekoa estänyt, sillä suojelupoliisilla oli jo vihje tekijästä. Hallitus ei ole vielä edes antanut ehdotusta tiedustelulaeiksi, mutta kun se eduskuntaan saadaan, pitää lakiesitys käsitellä huolellisesti.

**

Kirjoitus julkaistu Kalevassa 30.8.2017

Kommentit

kommenttia