Tänään lauantaina 26.8.2017 liputetaan Suomen luonnon päivää. Suomen upea ja ainutlaatuinen luonto on juhlapäivänsä ansainnut, ja luontoa pitäisi arvostaa myös muulloin kuin maan 100-vuotisjuhlavuotena.

Mutta mikäli katsotaan maan hallituksen toimia luonnon kannalta, ei liputukseen valitettavasti olisi aihetta. Suomi on sitoutunut pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden heikentymisen vuoteen 2020 mennessä. Tilanne talousmetsissämme on kuitenkin huolestuttava, kun jopa tavalliset metsälajit kuten mustikka on vähentynyt nopeasti. Sipilän hallituksen aikana metsien suojelun rahoitusta on leikattu voimakkaasti ja hallitus tahtoo samalla lisätä hakkuiden ja puun käytön määrää merkittävästi. Tämä yhtälö on kestämätön sekä metsäluonnon monimuotoisuuden että ilmaston kannalta.

Ensi viikolla hallitus kokoontuu budjettiriiheen. Neuvotteluissa on palautettava luonnonsuojelun rahoitus leikkauksia edeltäneelle tasolle. Metsiimme tarvitaan sekä vapaaehtoista suojelua että talousmetsien monimuotoisuuden parantamista. Näihin Etelä-Suomen metsien Metso-suojeluohjelma on tehokas ja toimiva. Metso-ohjelman rahoitusta tulee lisätä. Nyt esitetyt kolme lisämiljoonaa ei riitä, kun tarve olisi 30 miljoonaa. Suomen talous on nyt kääntynyt nousuun, eikä ole enää mitään syytä antaa luonnon monimuotoisuuden heikentymisen jatkua.

Valtion ja maanomistajien lisäksi erilaiset luontojärjestöt tekevät arvokasta työtä metsiemme monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja uhanalaistumiskehityksen pysäyttämiseksi. Meistä jokainen voi tukea järjestöjen toimintaa haluamallaan tavalla. Suojeltavaksi esitettyjä metsä- ja suoalueita voi tarkastella verkossa olevalta kartalta. Karttaan on koottu järjestöjen ja ympäristöviranomaisten keräämää tietoa metsistä ja soista. http://www.metsakartat.fi

Kommentit

kommenttia