Tiedote 3.6.2015

Julkaisuvapaa heti

Byrokratian ja turhan säätelyn vähentäminen on yksi Sipilän hallituksen kärkihankkeista. Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkisen mukaan sääntelyn ja kontrolloinnin vähentäminen koskee kuitenkin vain hyväosaisia.

-Aivan kuten talouden sopeutustoimet niin myös sääntelyn purkutalkoot kohtelevat eri tavalla hyväosaisia ja pienituloisia. Sääntelyn, byrokratian ja kontrolloinnin vähentämisen sijaan hallitusohjelman linjaukset lisäävät pienituloisten kyykytystä, Sarkkinen toteaa.

Pienituloisiin kohdistuvaa byrokratiaa ja kontrollointia lisätään hallitusohjelmassa monella eri tavalla, samalla kun yleisellä tasolla puhutaan sääntelyn ja byrokratian purkamisesta.

-Opintotuen kriteereitä ja kestoa rajataan, työttömyystuen vastikkeellisuutta lisätään ja velvoitteita työn vastaanottamiseen kiristetään, vuokra-asukkaiden kontrollointia ja vuokra-asumiseen liittyvää byrokratiaa kasvatetaan, Sarkkinen luettelee.

Erityisen huolestuttavana Sarkkinen pitää hallituksen vuokra-asumislinjauksia, jotka lisäävät asumisen epävarmuutta ja alueellista eriytymistä.

-Jatkossa valtion korkotukemien vuokra-asuntojen asukkaiden kontrollointia lisätään merkittävästi. Linjausten mukaan korkotuetuista taloista uhkaa tulla vain vähävaraisten asuntoja ja asumisesta uhkaa tulla merkittävä kannustinloukku, kun vähävaraisen ei kannata vastaanottaa työtä asunnon menettämisen pelossa, Sarkkinen sanoo.

Hallitusohjelmassa on positiivisiakin linjauksia, kuten linjaus perustulokokeilun toteuttamisesta.

-Perustulon suuntaan eteneminen purkaisi kannustinloukkuja, kannustaisi vastaanottamaan työtä ja yrittämään sekä lisäisi ihmisten turvallisuutta epävarmistuneilla työmarkkinoilla. Perustulo olisi loistava tapa purkaa byrokratiaa ja vähentää ihmisten kyykytystä, Sarkkinen kertoo.

Perusporvarien hallitusohjelmassa ei kuitenkaan täsmennetä, mitä perustulolla tarkoitetaan ja miten kokeilu aiotaan toteuttaa.

-Olen huolissani siitä, mitä hallitus ymmärtää ja tarkoittaa perustulolla kun hallitusohjelman yleisenä linjana tuntuu olevan sosiaaliturvan vastikkeellisuuden ja kontrollin lisääminen. Se on täysin päinvastainen suunta kuin vastikkeettoman perustulon ajatuksessa. Uhkana on, että hallitus toteuttaa perustulon nimissä jotain ihan muuta, Sarkkinen pelkää.

Kommentit

kommenttia