Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja Hanna Sarkkinen

Avauspuhe puoluevaltuuston kokouksessa la 22.11 Helsinki

Muutokset puhuessa mahdollisia

Suomen politiikassa on käynnissä voimakas oikeistovyörytys, jonka tavoitteena on purkaa työelämän säätelyä ja leikata hyvinvointipalveluita. Itseään täynnä olevat EK, oikeistopuolueet ja pankkialan edustajat esittävät pokkana, että hyvinvointivaltion purkaminen on ainoa vaihtoehto pelastaa hyvinvointivaltio.

Me vasemmistossa sanomme, että näin ei ole. Meidän vaihtoehtomme on hyvinvointivaltion jälleenrakentaminen. Me haastamme kaikkialta saarnattavan vaihtoehdottomuuden. Meidän pitää tuoda yksipuoliseen talouskeskusteluun vaihtoehtoja ja sävyjä ja muistuttaa mitä varten politiikkaa ylipäätään tehdään, yhteiskuntaa rakennetaan ja taloutta pyöritetään: ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Meidän pitää muistuttaa, että talous on poliittista ja talouspolitiikassa on vaihtoehtoja. Me esitämme vaihtoehdon leikkauspolitiikalle, se on elvyttävä ja työllisyyttä luova ja hyvinvointia tukeva talous- ja yhteiskuntapolitiikka.

Tutkimusten ja vertailujen mukaan maat, joissa on hyvinvoivat ja koulutetut ihmiset ja kapeat tuloerot menestyvät globaalisti parhaiten. Hyvinvoinnin ja koulutukset rapauttaminen ja eriarvoisuuden lisääminen ei siis ole tie menestykseen, se hyvät toverit on peruuttamista historian romukoppaan. Ja kokoomuksen sanoin, peruuttamalla ei pääse eteenpäin.

Kevään eduskuntavaaleissa meidän pitää tarjota positiivinen, uskottava ja moderni, luottamusta herättävä visio hyvinvointivaltion jälleenrakentamiseksi, jonka puolesta äänestää.

Meidän täytyy pitää kiinni siitä, mikä nykyisessä yhteiskunnassa on hyvää ja toimivaa ja uudistaa se, mikä uudistamista tarvitsee. Meidän on määriteltävä uudistamisen tarpeet ja ehdot ja tarjottava positiivisia uudistuksia ja visioita. Me emme voi jämähtää pelkästään puolustamaan vanhaa, sillä vanhat lääkkeet eivät aina toimi uusiin sairauksiin. Hyvinvointivaltiosta on voitava siirtää toimimattomia asioita myös roskakoppaan, uudistus voi myös olla mahdollisuus parempaan.

Vaikka talouskriisin ratkaiseminen ja erityisesti työllisyyden parantaminen on todella tärkeää ja työllisyys tulee varmasti olemaan kärkivaaliteemamme, emme silti saa unohtaa politiikassa ja vaalitavoitteissa meitä uhkaavaa, kaikista vakavinta kriisiä, nimittäin ilmastonmuutosta ja ekologista kriisiä. Meidän pitää pyrkiä rakentamaan sellainen vaaliohjelma ja tekemään sellaista politiikkaa, joka näyttää myös tietä vähäpäästöisempään tulevaisuuteen. Meillä on myös globaali vastuu ja olemme vastuussa myös tuleville sukupolville.

Tässäpä haastetta tälle viikonlopulle kun käsittelemme ja päätämme eduskuntavaaliohjelmastamme, jolla lähdemme vaalikeskusteluihin kohti kevään eduskuntavaaleja.

Ehdokasasettelu on kovassa vauhdissa eri puolilla Suomea, monissa paikoissa jo valmis. Meidän pitää muistaa, että kukaan kansanedustaja ei pääse eduskuntaan vain omilla ansioillaan. Puolue, vaalitöitä tekevät vapaaehtoiset ja muut ehdokkaat ovat kaikkien kansanedustajien takana.

Siksi toivonkin, että kaikkialla Suomessa puolueen yhteisen vaalityön tekeminen on tärkeintä, eikä ehdokkaiden välille nähdä rumaa kilpailua tai omaa etua tavoittelevaa laskelmointia ehdokasasettelutilanteessa. Koko puolueen etu on, että saamme listoillemme ehdokkaiksi kaikki parhaat voimat ja teemme vaalityötä hyvässä yhteistyössä ja hyvässä yhteishengessä.

Loistavat ehdokkaat, lämmin yhteishenki, huomenna päätettävä hyvä vaaliohjelma ja kova työ tuo meille voiton kevään eduskuntavaaleissa!

Politiikka on kuitenkin muutakin kuin vaaleja. Arkista aherrusta kunnanvaltuustoissa, kansalaisjärjestöissä, ammattiyhdistyksissä, puolueen paikallisyhdistyksissä, mielipiteiden esiin tuomista lehdissä ja somessa. Siksi meidän pitää kaikkien vaalikampanjoiden välillä joskus pysähtyä miettimään myös puolueen toiminnan kehittämistä ja toiminnan tekemisen tapoja sekä politiikan sisältöjä. Siksi meillä on tänään ohjelmassa työryhmätyöskentelyä, johon toivon kaikkien osallistuvan aktiivisesti.

Yksi järjestöllinen asia, minkä tärkeyttä haluan korostaa, on puolueen jäsenhankinta. Jäsenkunta tekee puolueen ja uusien jäsenten jatkuva rekrytoiminen on ensiarvoisen tärkeää puolueen kaiken toiminnan kannalta. Hyvä politiikka on tietysti parasta jäsenhankintaa, mutta sen lisäksi tarvitaan aktiivista toimintaa ja rohkeaa jäsenkaavakkaiden tarjoamista.
Ei riitä, että piiri- tai kunnallisjärjestöissä käynnistetään vuosittain jäsenhankintakampanja, jotka jäävät loppuviimein vain kokouspäätöksiksi ilman sen kummempaa toteuttamista.

Me vasemmistossa olemme usein liian ujoja tarjoamaan puolueen jäsenyyttä uusille ihmisille tai kysymään ihmisiä ehdokkaiksi listoillemme. Pois ujous, meillä ei ole mitään hävettävää, sillä me edustamme aatteista ja puolueista parhainta!

Puoluetoimintaan kuuluu myös sosiaalisuus ja ihmisten kohtaaminen. Puoluetoimintaa ei aina tarvitse tehdä ryppyotsassa ja ryppyotsaisinkin meistä tarvitsee välillä irrottelua, joten tänään on Vartiokylän työväentalolle järjestetty illanvietto. Me tiedämme, että vasemmistolla on parhaat juhlat, mutta juhlikaa kuitenkin sen verran maltillisesti että olette hyvissä hengen ja ruumiin voimissa aamulla käsittelemässä eduskuntavaaliohjelmaa.

Eurovaalikampanjamme ja eurovaaliohjelmamme onnistui hyvin ja siivittivät meidät niiden vaalien suurimmaksi vaalivoittajaksi. Jatketaan samaan malliin ja pidetään reipas, keskusteleva ja hyvähenkinen kokous jonka tuloksena on eduskuntavaalivoiton tuova eduskuntavaaliohjelma!

Kokous on avattu.

Kommentit

kommenttia