Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja, oululainen eduskuntavaaliehdokas Hanna Sarkkinen esitti lauantaisessa kampanja-avauksessaan alueellista perustulokokeilua Pohjois-Pohjanmaalle.

– Työelämä on muuttunut entistä epävarmemmaksi ja jaksoittaiseksi, eikä nykyinen sosiaaliturva kykene vastaamaan muuttuneeseen tilanteeseen. Sokkeloinen ja reikäinen sosiaaliturvajärjestelmä ei kannusta opiskeluun tai työhön. Se on laitettava uuteen uskoon, Sarkkinen vaatii.

Ratkaisuksi ongelmiin Sarkkinen esittää perustuloa.

– Ihmisten kyykyttämisen aika on siirrettävä historian roskakoriin. Eduskunnan on säädettävä kokeilulaki, jonka nojalla perustuloa testattaisiin Pohjois-Pohjanmaan alueella. Perustulo toisi ihmisille taloudellista turvaa epävarmassa työelämässä ja kannustaisi ottamaan vastaan myös lyhytaikaisia työsuhteita. Se toisi turvaa yrittäjille ja siten auttaisi luomaan uutta talouskasvua. Uskon, että hankkeelle löytyy laajamittaista tukea, koska muun muassa Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on näyttänyt vihreää valoa perustulolle aiemmin syksyllä.

Sarkkinen muistuttaa, että perustulo helpottaisi eri elämäntilanteiden yhteensovittamista ja mahdollistaisi joustavasti osa-aikaisen työnteon tai opiskelun. Hänen mukaansa nykyistä sosiaaliturvajärjestelmää pitäisi kehittää perustulon suuntaan asteittain yhdistämällä eri tukimuotoja. Sarkkinen korostaa, että perustulo olisi iso yhteiskunnallinen muutos, jonka kaikkia vaikutuksia ja hintaa on vaikea arvioida ennakkoon.

– On järkevää edetä perustulon suuntaan paikkaamalla ja joustavoittamalla nykyistä sosiaaliturvajärjestelmää ja tekemällä alueellisia perustulokokeiluja. Pohjois-Pohjanmaa olisi hyvä alue perustulokokeilulle, sillä maakunnan elinkeinoelämä on monipuolista, ikärakenne nuori ja työttömyysaste korkea, Sarkkinen toteaa.

Perustulo on kaikille kansalaisille kuukausittain maksettava perustoimeentulon varmistava summa, joka korvaisi alimmat sosiaalietuudet kuten opintotuen, kotihoidontuen ja työmarkkinatuen. Perustulo perittäisiin käytännössä keski- ja hyvätuloisilta pois verotuksen kautta.

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtajaksi valittu Sarkkinen on toista kertaa ehdolla eduskuntavaaleissa. Hän sai yli 3200 ääntä vuonna 2011 ja on tällä hetkellä varakansanedustaja. Eurovaaleissa 2014 Sarkkinen sai yli 7300 ääntä. Lisäksi Sarkkinen oli Oulun kaupungin ääniharava vuoden 2012 kunnallisvaaleissa yli 1300 äänellään.

Kommentit

kommenttia