Kannanotto la 18.10.2014

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja Hanna Sarkkinen on huolissaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen vaikutuksista demokratiaan. Ratkaisuksi ongelmaan Sarkkinen tarjoaa suoraa kansanvaalia sote-alueiden hallintoon valittavista luottamushenkilöistä. Sarkkinen puhui lauantaina Oulussa Euroopan laajuisen demokratiaviikon tilaisuudessa.

– Sote-uudistusta tarvitaan, jotta suomalaisille voidaan turvata tasapuoliset, tehokkaat ja toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut. Olen kuitenkin huolissani sote-uudistuksen vaikutuksista kansanvaltaan, sillä jättimäisissä sote-alueissa vaikutusvalta ja päätöksenteko uhkaa karata hyvin kauas kuntalaisista, Sarkkinen toteaa.

Sarkkisen mielestä on parasta, että sote-alueiden hallintoon valittaisiin edustajat suoralla kansanvaalilla. Hän muistuttaa, että puolet kuntien tehtävistä ja rahoista siirretään isoille sote-alueille.

– Olen hyvin huolissani kuntalaisten äänen kuulumisesta sekavassa sotehallinnossa. Suoran kansanvaalin kautta ihmiset saisivat suoraan valita sote-asioista päättävät luottamushenkilöt eikä valinta olisi esimerkiksi puolueiden kunnallisjärjestöjen kontolla, Sarkkinen jatkaa.

Sarkkisen mukaan esimerkiksi mallia voisi hakea vielä muutama vuosi sitten käytössä olleesta Kainuun hallintokokeilussa, jossa mm. sote-asioista päättänyt maakuntavaltuusto valittiin suorilla kansanvaaleilla. Myös Ruotsissa maakunnalliset suoran vaalit ovat olleet pitkään arkipäivää.

Tekeillä olevan sote-lain mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen ja niistä päättäminen keskitetään viidelle sote-alueelle. Sote-alueen hallinnossa toimisivat kuntien edustajat, pienten kuntien kohdalla kuntalaisia edustaisi sote-hallinnossa todennäköisesti yksi ihminen.

– Edustuksellisen demokratian lisäksi sote-alueiden kehittämisessä pitäisi hyödyntää myös käyttäjien kokemuksia. Erilaisilla käyttäjäraadeilla ja –paneeleilla sekä tutkimuksilla ja kuulemistilaisuuksilla voidaan täydentää edustuksellista päätöksentekoa, mikäli ihmisten ideat vain otetaan tosissaan huomioon. Demokratia on muutakin kuin äänestämistä, Sarkkinen päättää.

Kommentit

kommenttia