Suomessa ihmetellään usein EU:sta tulevia ylitiukoilta ja typeriltä tuntuvia säännöksiä. Usein kuitenkin hieman pintaa raaputtamalla selviää, että hankaluus onkin itse aiheutettua. Suomalaiset byrokraatit ja lainsäätäjät tulkitsevat EU-säännöksiä usein ylitiukasti eikä Suomessa ole jostain syystä halua, valmiutta ja uskallusta käyttää EU-säännösten sisältämää liikkumavaraa ja tulkintajoustoa.

Viimeisin hyvä huono esimerkki suomalaisten ylitiukasta direktiivi-tulkinnasta on tänään uutisissa ollut rengaspainejupakka (Yle uutiset: Trafi lievensi vaadetta: rengaspainevahti pakolliseksi vain ensiasennusrenkaille). Trafi teki EU-säännöksistä tiukan tulkinnan ja asiasta nousi kohu. Suomessa oltiin valmiita EU:n rengaspaine-säädöksen löysempään ja järkevämpään tulkintaan vasta ministerin selvityspyynnön jälkeen ja vasta kun Ruotsi oli ennen Suomea käyttänyt järkeä ja liikkumavaraa omassa tulkinnassaan. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, uuden tulkinnan myötä autoilijat säästyvät paljolti lisäkustannuksilta ja turhalta vaivalta.

Vastikään sosiaalisen median hiekkalaatikolla kuohui Suomen viranomaisten pesuaineiden irtomyyntiä koskevan tiukan tulkinnan takia. Suomessa Tukes kielsi luonnontuotekauppoja myymästä ekopesuaineita asiakkaiden omiin purnukoihin vedon EU-säännöksiin pesuaineiden pakkausmerkinnöistä. Saksassa pesuaineiden irtomyynti taas on saanut jatkua entiseen malliin. Sama unioni, samat säännöt mutta eri tulkinnat.

Nämä jupakat herättävät ihmettelemään, että mikä ihme meitä suomalaisia oikein vaivaa. Miksi meidän pitää vaikeuttaa omaa elämäämme liian pitkälle menevällä pilkunviilaamisella ja liiallisella säännösuskovaisuudella. Miksi me emme käytä enemmän järkeä ja liikkumavaraa EU-säännöksiä sovellettaessa ja valvottaessa niin kuin muutkin maat? EU:ta on helppo syyttää ongelmista, mutta joskus syyllinen löytyy paljon lähempää.

Kommentit

kommenttia